DIY- Incluziune și diversitate prin acces la artă

În luna iunie a acestui an, împreună cu partenerul nostru- British Council Romania, am fost gazdele workhopului DIY – Cum putem organiza un eveniment cultural incluziv, organizat la Timișoara. Evenimentul a făcut parte din programul de implicare a comunității și creștere a accesului la cultură din cadrul expoziției Circular Catalysts, organizată de British Council, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și EUNIC România, deschisă în Timișoara între 21 iunie și 9 iulie, la HEI – House of European Institutes.

Sesiunile au fost facilitate de Ruxandra Mateescu, președintele asociației Supereroi printre noi, specialist în accesibilizare culturală cu experiență de șapte ani în organizarea de evenimente publice incluzive și adaptate nevoilor publicului cu dizabilități. La workshop au participat manageri culturali din Timișoara, implicați activ în viața comunității timisorene, oameni care desfășoare de bună bucată de vreme proiecte culturale cu implicarea directă a publicului. 

Prima zi a workshopului a fost dedicată stabilirii cadrului teoretic- noțiuni despre particularitățile diferitelor tipuri de dizabilități în public, acolo unde stimulii sunt mulți și barierele mediului construit copleșitoare. În cea de-a doua zi am lucrat practic, simulând posibile evenimente culturale pe care ni le dorim a fi incluzive și adaptate publicului cu dizabilități sau neurodivers. Am pus la un loc idei și experiențe.

Descarcă gratuit LISTA DE RESURSE UTILE ÎN ORGANIZAREA EVENIMENTELOR INCLUZIVE

Descarcă PDF

Evenimentele de la Timișoara fac parte dintr-o serie începută în anul 2019, atunci când British Council Romania a devenit partenerul nostru în acest demers- de a contribui la o societate nu doar mai incluzivă, dar în care să creștem împreună gradul de reprezentativitate al persoanelor cu dizabiltăți în sectorul cultural.

Tot anul acesta, în cadrul Romanian Design Week (mai 2023), am organizat împreună Ziua liniștită la Circular Catalyst- expoziție documentară.

Resurse

Cum organizăm concerte accesibile și incluzive – Ghid DIY Atitudinea conteazăCum organizăm proiecții de film adaptate persoanelor neurodiverse și cu dizabilități senzoriale.
Pagina Muzeul incluziv de la Muzeul AntipaPagina Muzeul incluziv de la Muzeul Hartilor București
Cum arata o Poveste socialăCum arată un Kit senzorial
Model 1 Formular înscriere participare la evenimentModel 2 Formular de înscriere participare la eveniment
Model pagină Facilități de accesibilitate pentru comunicarea online a unui evenimentModel de bune practici pentru vizualuri- prezentarea artiștilor/ rol de diminuarea anxietății pentru public/ calibrare așteptări: varianta 1, varianta 2 și varianta 3
Video Sensory overloadedVideo despre autostimulare
Model 1 text simplificat pentru persoane cu dizabilități intelectualeModel 2 text simplificat pentru persoane cu dizabilități intelectuale
Simboluri (pictograme) accesibilitateCum putem adapta o lecție despre un compozitor în beneficiul persoanelor cu dizabilități intelectuale și al familiilor lor – VIVALDI
Cum organizăm un eveniment cultural incuziv – prelegere prof. Roger Ideishi (USA)

Doresti sa organizezi un eveniment accesibil?

Scrie-ne la contact@supereroiprintrenoi.ro

Published by Supereroi Printre Noi

Suntem o un grup de oameni care, într-un fel sau altul, avem ceva în comun: o persoană cu nevoi speciale. Am ales să spunem aici poveştile lor, poveştile supereroilor care trăiesc printre noi. Pentru că de la ei am învăţat cea mai importantă lecţie de viaţă: fiecare zi dusă la bun sfârşit este o victorie!

Leave a Reply