Comunicat de presă: Asociația Supereroi printre noi și British Council România lansează campania online “Atitudinea Contează”.

Dreptul persoanelor cu dizabilități de a participa la viața culturală, în condiții de egalitate cu ceilalți, este un drept fundamental. 

Supereroi printre noi și British Council România lansează campania online #AtitudineaContează, cu scopul de a crește gradul de conștientizare al publicului și al operatorilor culturali cu privire la accesul la cultură

Ne propunem ca pe durata campaniei să oferim operatorilor culturali, artiștilor, organizatorilor de evenimente, managerilor culturali, organizațiilor non-guvernamentale o serie de „tips & tricks” despre cum putem organiza evenimente culturale incluzive și accesibile persoanelor cu dizabilități. Campania urmărește responsabilizarea organizatorilor de evenimente culturale în respectarea prevederilor legale legate de accesul la cultură al tuturor persoanelor, indiferent de abilitate, dar și creșterea deschiderii de a discuta public acest subiect.

Campania a fost lansată pe conturile de social media ale Supereroi printre Noi și British Council Romania pe 16 octombrie, și se va desfășura pe pe parcursul a două luni. Pe lângă recomandări punctuale de accesibilizare a spațiilor și evenimentelor culturale pentru diverse categorii de public, campania conține referințe la legislația relevantă și este însoțită de o pagină de resurse complementare disponibilă pe site-ul Asociației Supereroi printre Noi.

La finalul campaniei, vor fi organizate ateliere practice, unde toți actorii angrenați în asigurarea accesului la cultură vor putea interacționa direct și colabora pentru o mai bună înțelegere a nevoilor existente, a oportunităților și a resurselor disponibile pentru organizarea de evenimente culturale incluzive și accesibile persoanelor cu dizabilități. Mai multe detalii despre ateliere vor fi publicate pe canalele partenerilor.

Supereroi printre noi este o asociație din București, înființată în anul 2015, care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin intermediul evenimentelor culturale accesibilizate și incluzive. Misiunea generală a asociației Supereroi printre noi este de a crea conștientizare și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități severe, folosind povești personale și evenimente culturale accesibile. Promovăm drepturile culturale ale persoanelor cu dizabilități așa cum sunt scrise în legile naționale și în Articolul 30 din Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

În anul 2023 asociația Supereroi printre noi colaborează cu Orchestra de Tineret Sweelinck din Amsterdam, cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, British Council Romania, Centrul de proiecte al municipiului Timișoara în cadrul Timișoara 2023- Capitală europeană a culturii, precum și cu organizații din domeniul diversității, precum: AMAIS, Cu Alte Cuvinte sau Centrul pentru Excelență în Diversitate.

British Council România lucrează direct cu oameni pentru a-i ajuta să obțină abilitățile, încrederea și conexiunile pentru a-și transforma viața și a modela o lume mai bună în parteneriat cu Marea Britanie. Proiectele din domeniile artă, educație și societate, au ca scop sprijinirea artiștilor, liderilor culturali, studenților, tinerilor lideri, profesorilor și instituțiilor guvernamentale și non-guvernamentale. Cele două direcții strategice de activitate curente sunt în domeniile sustenabilitate și incluziune socială.

Contact: 

Ruxandra Mateescu| Supereroi printre Noi | contact@supereroiprintrenoi.ro| +40756050021 

Catinca Mănăilă | Arts Officer | British Council România | catinca.manaila@britishcouncil.org | +40721615790

Link-uri campanie:

Published by Supereroi Printre Noi

Suntem o un grup de oameni care, într-un fel sau altul, avem ceva în comun: o persoană cu nevoi speciale. Am ales să spunem aici poveştile lor, poveştile supereroilor care trăiesc printre noi. Pentru că de la ei am învăţat cea mai importantă lecţie de viaţă: fiecare zi dusă la bun sfârşit este o victorie!

Leave a Reply