Ce sunt „Filmele Olgăi”?

Filmele Olgăi Proiecţii de film adaptate senzorial pentru copiii cu nevoi speciale este un proiect derulat de Supereroi printre noi în parteneriat cu Happy Cinema și Cinema Europa prin care copiii cu dizabilităţi neuro – cognitive pot merge la cinema, în condiţii adaptate nevoilor lor.

În spatele proiectului proiectului este Olga, o fetiţă cu nevoi speciale în vârstă de nouă ani şi motivul pentru care părinţii ei au creat Supereroi printre noi, un site de storytelling pe tema dizabilităţii fizice şi intelectuale.

Olgăi îi plac desenele animate, ca oricărui copil. Însă dizabilitatea să neurocognitivă şi hipersensibilitatea senzorială pe care o asociază o împiedica să poată vedea un film la cinematograf. Pentru ea, condiţiile obişnuite din timpul proiecţiei sunt greu de suportat, aşa încât nu poate merge niciodată la cinema.

..


Pentru Olga şi pentru toţi copiii cu dizabilităţi neurocognitive, Supereroi Printre Noi, Happy Cinema și Cinema Europa organizează lunar proiecţii de film adaptate. Acestea fi ajustate pentru a reduce autostimulările şi pentru a crea o atmosferă prietenoasă şi incluzivă pentru toţi copiii cu dizabilităţi neurocognitive şi însoţitorii lor.

• Sonorul filmelor va avea un nivel scăzut, acceptabil sensibilităţii copiilor
• Luminile în sala nu se vor stinge complet
• Filmele vor fi dublate în română
• Animaţii 2D
• Libertatea de a vă mişca în timpul proiecţiei şi de a schimba locurile
• Tantrumuri, plânsete, sunete specifice etc nu doar că nu supăra pe nimeni, dar nici nu vor fi judecate. Suntem cu toţii în aceeaşi poveste
• Voluntarii Supereroi Printre Noi vă vor ajuta pe toată durata proiecţiei
• Un micuţ loc de joacă şi odihnă va fi amenajat în apropierea sălii de cinema
• Nu vor rula trailere şi reclame înaintea filmului

Ruxandra Mateescu
Coordonator Supereroi printre noi

citește mai mult… închide…

Marturii

Andreea

“E un vis devenit realitate pentru mulți dintre noi. Mulțumim! Ne-am simțit foarte bine alături de voi toți. Suntem foarte bucuroși pentru inițiativă”

Marturii

Andra

“Felicitări pentru această iniţiativă. Ne am simţit extraordinar! Aşteptam revederea în septembrie. Mult succes!”

Marturii

Mădălina T.

“La cinema. Un strop de normalitate făcut posibil. Mulţumesc!”

Marturii

Ruxandra

“Mulțumim, a fost minunat! Atenția și zâmbetele organizatorilor și voluntarilor sunt neprețuite. La fel și zâmbetele copiilor din sală.”

Marturii

Paul

“Am stat de la început la sfârșit, mulțumim mult! “

Marturii

Andreea

“E un vis devenit realitate pentru mulți dintre noi. Mulțumim! Ne-am simțit foarte bine alături de voi toți. Suntem foarte bucuroși pentru inițiativă”

De ce este nevoie de activităţi educaţionale şi culturale adaptate copiilor cu nevoi speciale?

Izolarea socială este unul dintre cele mai comune aspecte cu care se confruntă familiile în care creşte un copil cu dizabilitate. În România trăiesc aproximativ 75.000 de copii cu dizabilităţi. 6.467 dintre aceştia sunt în Bucureşti şi Ilfov, conform statisticilor ultimului trimestru din 2018 oferite de Autoritatea Națională pentru Personale cu Dizabilități. Aproximativ 30% dintre ei nu urmează o formă de învăţământ, un procent cu mult mai crescut nu participă activ la viaţa comunităţii, fiind lipsiţi de interacţiune socială şi prieteni. Nevoile senzoriale, cognitive şi de confort pe care această categorie de copii le are sunt necunoscute pentru majoritatea persoanelor cu care intră în contact. În consecinţă, mediul devine unul neprietenos şi agresiv, accentuând şi mai mult izolarea socială şi analfabetismul.

citeste mai mult…
Shares