Adrian Gemănaru: Am preferat să lucrez în interesul copilului şi să-mi pun ideile în practică prin a da o şansă reală în recuperare acestor copii speciali.
Un interviu despre iniţiativa unui psiholog de a face marea accesibilă şi persoanelor cu nevoi speciale, prin integrarea unui parc terapeutic cu activităţi pe o plajă publică.
Supereroi printre noi: Cine este Adrian Gemănaru şi cum ţi-a venit această idee, a unei plaje destinate persoanelor cu dizabilităţi?
Adrian Gemănaru: Sunt un psiholog din Constanţa care şi-a dorit în permanenţă să cerceteze, să inoveze şi să aducă lucruri surprizătoare în terapia de recuperare a copiilor. Toate ideile mele sunt inspirate din practică, lucrez în mod direct împreună cu copilaşii în sala de terapie. Majoritatea ideilor mi-au fost inspirate şi transmise de către copii.
Mulţi specialişti cunoscuţi din România susţin cursuri, publică cărţi sau poartă războaie nesfârşite cu autorităţile publice din România. Abordarea mea a fost diferită. Am preferat să lucrez în interesul copilului şi să-mi pun ideile în practică prin a da o şansă reală în recuperare acestor copii speciali. Într-o discuţie avută împreună cu reprezentanţii Apelor Române din Constanţa în timp ce pregăteam evenimentul Alerg 24 de ore pentru Autism Marea Neagră, mi-au spus că primesc în fiecare an o mulţime de solicitări şi sesizări din partea familiilor persoanelor cu dizabilităţi care ȋşi doresc foarte mult un sector de plajă cu facilităţile necesare unei plaje adaptate persoanelor cu dizabilităţi.
Am început să studiez şi am găsit nenumărate plaje în Europa accesorizate corespunzător pentru persoane cu dizabilităţi fizice şi psihice. Ideea cu parcul terapeutic a venit din două direcţii: primul parc terapeutic pentru copii l-am văzut în SUA într-o vizită în San Antonio, Texas. Am fost surprins de atmosfera plăcută, iar senzaţia a fost incredibilă. În permanenţă te gândeşti ce bine ar fi ca şi în România să existe astfel de locaţii frumoase.
A doua idee a venit din partea multor părinţi care nu au acces la terapii gratuite şi mi-am spus că e momentul ca o parte din terapiile pe care le desfăşurăm în centru să le ducem pe plajă într-un mediu plăcut şi uşor de acceptat de către copii.
Supereroi printre noi: Să povestim despre acest proiect. Unde va fi amplasat? Cui îi este destinat? Cum se face accesul?
Adrian Gemănaru: Această plajă va fi în Constanţa, la actuala Plajă 3 Papuci, situată pe Faleza Nord. Proiectul se adresează în principal copiilor, cu menţiunea că persoanele cu nevoi speciale vor avea locuri rezervate la activităţi şi la cele mai bune locuri de pe plajă. Ne aşteptăm ca zilnic în jur de 1000 de persoane să vină pe acest sector de plajă şi să se bucure de facilităţile pe care le oferim.
Având în vedere că este un spaţiu public, accesul va fi liber, dar în măsura locurilor disponibile. Ne propunem însă să păstrăm în permanenţă locuri disponibile pentru persoanele cu dizabilităţi, ce vor găsi astfel locuri libere în orice moment al zilei. Accesul nu presupune vreun cost pentru nicio persoană, indiferent de situaţia în care se află.
Locurile la şezlonguri, umbrele, băuturile la punctul de hidratare, accesul liber la ateliere, accesul la cărucioare, parcare şi orice facilitate vor fi oferite ȋn principal familiilor persoanelor cu nevoi speciale. Pentru a avea acces la aceste facilităţi pentru situaţiile evidente de handicap, nu va fi necesară prezenţa niciunui document, iar pentru situaţiile ȋn care handicapul nu este evident va fi de ajuns şi un document prezentat precum o poză pe telefonul mobil.
Supereroi printre noi: Care sunt facilităţile oferite de această plajă?
Adrian Gemănaru: Atelierul de olărit este una dintre activităţile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor şi pentru îmbunătăţirea stabilizării articulaţiilor membrelor superioare. Zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, pe care turiştii vor putea merge cu picioarele goale, pe butuci de lemn, rogojină, pietre de râu, scoarţă de copac, gazon, boabe de fasole, activitate care sporeşte considerabil atenţia şi satisface nevoia omului de a se contopi cu natura.
Pentru persoanele cu dificultăţi locomotorii, vom instala pe plajă o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu uşurinţă. De asemenea vom avea şi trei cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucura de apă marii.
Copiii ce prezintă o serie de dificultăţi la nivel senzorial, vor beneficia de trei zone speciale: de stimulare auditivă (instrumente muzicale adaptate pentru exterior), de stimulare vizuală şi tactilă, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simţuri.
Spaţii special create vor oferi copiilor posibilitatea să se bucure de zone cu adevărat frumoase. Spaţiile vor fi prevăzute şi accesorizate corespunzător pentru fiecare tip de dizabilitate.
În pavilionul central, punctul de informatii va reprezenta punctul principal în care persoanele vor avea posibilitatea să primească informaţii despre activităţile în parc. Acolo va exista si un punct de hidratare.
Persoanele cu dizabilităţi vor avea acces la: sucuri, apă şi fructe în mod gratuit.
Se vor fi organiza terapii recunoscute şi apreciate în spaţii amenajate şi dotate corespunzător :
– terapia cu animale – deţinem un câine de terapie certificat internaţional;
– terapie prin muzică – meloterapie;
– terapie prin sport.
Pe timpul serii vor fi organizate evenimente culturale de tipul : cinematograf în aer liber, expoziţii de fotografie, cenaclu literar, muzică folk, etc.
Supereroi printre noi: Va fi muzică pe plajă? Dacă da, se va ţine cont de volum, pentru că aceasta este una dintre marile spaime ale copiilor cu nevoi speciale?
Adrian Gemănaru: Muzica face parte din viaţă noastră. Îmi propun să realizez chiar un atelier de terapie prin muzică. Intensitatea volumului va depinde foarte mult de beneficiari şi de activităţile desfăşurate.
Supereroi printre noi: Accesul este destinat exclusiv celor înscrişi în programele terapeutice ale Centrului “Marea Neagră”?
Adrian Gemănaru: Discutăm despre un spaţiu public, dar având în vedere că primim extrem de multe solicitări chiar din acest an, ne propunem să introducem o platformă online de rezervări, în special pentru atelierele ocupaţionale.
Supereroi printre noi: Numele tău se leagă de un alt proiect dedicat copiilor cu dizabilităţi- “Centrul Marea Neagră” şi, în special, terapia cu delfini şi aleea senzorială. Povesteşte puţin despre acest centru şi despre ceea ce se întâmplă acolo.
Adrian Gemănaru: Mereu am inovat şi am adus lucruri noi:
– am fost primul terapeut din România ce a introdus în urmă cu nouă ani tableta ca mijloc de recompensă în terapia copilului, evident adaptată cu aplicaţii în limba română;
– sunt certificat internaţional pe terapie cu delfini şi am iniţiat această terapie la Constanţa, dar din păcate delfinul destinat acestei terapii a murit la scurt timp de la începerea proiectului. În momentul de faţă Delfinariul intenţionează să continue acest proiect;
– deţin certificat internaţional pentru terapie asistată de câine, desfăşor gratuit această activitate în grădiniţele din Constanţa;
– am pus bazele grupului de alergare Alerg pentru Autism Marea Neagră şi am organizat în România un ultramaraton de alergare pe nisip de 24 de ore, unde au participat în 2017 aproximativ 1.200 de oameni;
– am format din copii cu nevoi speciale un grup de alergare ce a participat la o serie de evenimente sportive internaţionale;
– am format primul grup de copii cu nevoi speciale din România ce a fost acceptat în Organizaţia Naţională Cercetaşii României şi participăm periodic la o serie de acţiuni comune;
– am realizat una din primele camere senzoriale din România şi am brevetat ca invenţie aleea senzorială.
– sunt alergător de ultramaratoane, distanţe ce depăşesc 60 sau 80 de km şi totul sub deviza Alerg pentru Autism Marea Neagră;
– am introdus în arhitectura urbană conceptul de „trotuar senzorial”;
– am realizat Camera virtuală de adaptare a copiilor la şcoală şi grădiniţă, proiect ce a câştigat toate competiţiile la care a participat la nivel naţional, european şi mondial, ȋn momentul de faţă urmând a fi premiat în cadrul Galei World Autism Festival cu Marele Premiu.
Centrul este condus de către mine şi soţia mea Cristina Gemănaru, amândoi având specializări în SUA la University North Texas ca şi analişti comportamentali. Centrul oferă zilnic terapie de recuperare unui număr de 85 de copii prin intermediul a 20 de specialişti (psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali şi kinetoterapeuţi).
Supereroi printre noi: Unul dintre lucrurile care i se impută acestui proiect este tocmai faptul că va fi o plajă dedicată persoanelor cu dizabilităţi, unii părinţi considerând că este tot un fel de segregare, de excludere a copiilor lor din lume. Va fi o plajă exclusiv pentru aceste persoane? Este nevoie de o plajă anume? Oare nu ar fi fost mai bine ca aceste facilităţi să existe într-o zonă comună?
Adrian Gemănaru: Plaja va fi amenajată într-un spaţiu public, cu singura menţiune că familiile persoanelor cu dizabilităţi vor avea o serie de facilităţi:
– locuri de parcare rezervate
– acces la şezlonguri şi umbrele
– acces la punctul de hidratare
– acces la ateliere
– prioritate la accesul în parc şi la orice facilitate.
Plaja este amenajată într-o zonă turistică, iar sectorul de plajă a fost ales în această zonă, deoarece calea de comunicaţie ajunge direct pe plajă şi astfel permite accesul mult mai uşor.
Acest sector de plajă nu obligă ca persoanele cu nevoi speciale să se deplaseze în această zonă, fiecare familie are posibilitatea să-şi petreacă timpul liber de relaxare acolo unde consideră că se simte în siguranţă.
Plaja va curpinde şi parcul terapeutic cu diverse ateliere, deci cu siguranţă că va fi un spaţiu extrem de solicitat începând cu sezonul estival 2018.
Astfel de sectoare există în întreaga societate civilizată, reprezintă o normalitate, iar dacă există voci ce susţin contrariul, atunci este clar că este nevoie doar de un pic de răbdare. Toate proiectele iniţiate de către mine au avut un singur scop şi anume integrarea persoanelor cu dizabilităţi ȋn comunitate. Primesc zilnic mesaje din partea multor familii care ȋşi doresc o astfel de zonă.
Supereroi printre noi: Cum intenţionezi să aduni fonduri pentru acest proiect ?
Adrian Gemănaru: Până acum au venit alături de mine şi m-au susţinut cunoştinţe, prieteni, părinţi ai unor copii speciali. Uşa mea este deschisă oricărei persoane ce doreşte să se implice în activităţi.
Tot personalul ce va funcţiona pe plajă şi în interiorul parcului va funcţiona pe bază de voluntariat.
Este cu siguranţă un proiect pilot ce va putea fi extins ulterior în oraşele principale ale ţării.
Pentru a putea realiza atâtea proiecte am adoptat două principii importante pentru mine: am încercat să reuşesc în proiectele mele fără ajutorul sistemului şi fără să mă războiesc cu el. Nu mi-am consumat resursele pentru a bate la uşa autorităţilor. Am reuşit singur. În același timp, am gândit în permanenţă pozitiv şi am încercat să transmit celor din jurul meu o parte din sufletul şi credinţa mea.