În România, drepturile copilului fac în prezent obiectul Legii 272/2004, în concordanță cu convențiile internaționale. De asemenea, autoritățile publice, organismele private autorizate, precum și persoanele fizice și persoanele juridice responsabile de protecția copilului sunt obligate să respecte și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege.
Conventia ONU pentru Drepturile Copilului are 42 de articole care se referă în mod direct la drepturile copilului. Drepturile copilului pot fi:
- drepturi de protecție
- drepturi de dezvoltare
- drepturi de participare
Art. 2
Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau naţionalitatea fiecăruia, de culoarea pielii, de limba vorbită, de religia practicată, indiferent dacă sunt fete sau băieţi. Copiii trebuie să fie protejaţi împotriva oricărei forme de discriminare.
Art. 6
Orice copil are dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare.
Art. 7, 8
Orice copil are dreptul la un nume, la o naţionalitate, are dreptul, în măsura posibilului, să-şi cunoască părinţii şi să fie îngrijit de aceştia.
Art. 12, 13, 14, 15
Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi.
Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.
Art. 24
Copiilor trebuie să li se asigure condiţii pentru a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de servicii medicale şi de recuperare.
Art. 28, 29
Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să le asigure egalitatea de şanse şi dezvoltarea personalităţii lor. Ei au dreptul la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit, la asigurarea accesului la liceu şi facultate, la servicii de informare şi orientare şcolară şi profesională.
Art. 30
Copilul care are altă etnie, religie, vorbeşte altă limbă decât majoritatea are dreptul la viaţă culturală proprie, are dreptul să îşi declare apartenenţa religioasă şi să practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.
Art. 19, 34, 36, 37, 39
Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului şi a altor tratamente dăunătoare.
Pentru a beneficia de aceste drepturi în mod efectiv, copiii cu dizabilități beneficiază de o serie de măsuri de protecție precum :
– obținerea unui certificat care atestă dizabilitatea – oferă facilități și servicii
– măsuri de adaptare a mediului în școli : adaptare curriculară, profesor de sprijin, accesibilizare
Dacă vreunul din drepturile menționate mai sus a fost încălcat sau ignorat, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități îți poate oferi asistență și consultanță legală pentru ca drepturile copilului tău să fie respectate.
Material preluat de pe siteul Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități