S-a lansat Tabăra de Dans Urban – un proiect-pilot de dans adaptat pentru persoane cu abilități diferite, destinat să încurajeze incluziunea cu ajutorul dansului. Douăzeci de tineri profesioniști și amatori se vor pregăti timp de o lună, cu instructori profesioniști, pentru a oferi spectacole artistice și flash-mob-uri inspirate de dansul urban.
Întotdeauna am crezut că normalitatea e o chestiune relativă și că toți oamenii merită să simtă că sunt incluși undeva, fie că vorbim de un grup sau o societate. Mereu am fost adepta incluziunii- dacă nu vorbim despre fapte abominabile, toți, fără excepție de rang, rasă, stare de sănătate, venituri, suntem oameni. În primul rând, oameni. Și merităm să avem înțelepciunea de-a trata pe toți din jur la fel, oferindu-le acces la aceleași șanse la care noi avem acces.Mi se pare o chestiune de respect față de tine, ca ființă umană, și față de celălalt, căruia nu-i negi, din rea-voință sau ignoranță, valoarea pentru comunitate. Întotdeauna am iubit dansul și cultura urbană, iar atunci când am aflat despre dansul urban adaptat mi-am zis: ”Ce-i asta, e la noi? Trebuie să aflu mai multe!”. Și iată-mă scriind despre versiunea made in România, posibilă prin colaborarea dintre Asociația pentru Cultură și Tango şi Asociația Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu, UNEFS, Asociația Clubul Sportiv Stop and Dance, Asociația Sindrom Down București, Asociația Down Plus, Fundația Mână de Lucru și Asociația Be a Butterfly, pe numele său Tabăra de Dans Urban.
Dacă dansul urban în accepțiunea sa comună își are rădăcinile în muzica funk și hip hop, venind la pachet cu un întreg stil de viață, pentru Tabăra de Dans Urban este, înainte de toate, vorba despre dans în oraș, tabăra fiind găzduită de Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, spre deosebire de o tabără standard. Având loc în cadrul programului București- Oraș Participativ- tabăra va include și 4 flash-mob-uri în București. Punând accent mai mult pe individualitate și modul în care simte dansatorul beat-ul, cum își construiește coregrafia în acord cu ritmul și propriile abilități, nu era alt gen mai bun pentru dezvoltarea dansului adaptat decât dansul urban. Dansul urban adaptat este, astfel, programul de dans ce a fost adaptat pentru persoane cu abilități diferite, concentrând nivelurile diferite ale abilităților avute de participanți într-o atmosferă creativă, deschisă, puternică, o atmosferă interesantă și în mod clar cu o puternică latură educativă.
Atunci când am aflat detaliile pe care vi le povestesc pot spune c-am rămas uimită. Știind ce mijloc de eliberare emoțională fantastic și ce rol social important are dansul, printre multele sale beneficii, m-am bucurat nespus de inițiativa ce vrea să-l facă accesibil pentru cât mai multe persoane, oferind astfel o oportunitate de a cunoaște alți oameni, de-a elimina preconcepții (pentru că evenimentul este deschis și persoanelor care nu au dizabilități) încurajând capacitatea de concentrare, echilibrul, coordonarea, ritmul, încrederea în sine și abilitatea de a comunica și coopera. Abilități, de altfel, extrem de importante pentru orice om ce trăiește în anul de grație 2017, nu doar pentru o anume categorie socială sau alta.
Proiectul a luat naștere la inițiativa Ancăi Ionescu, vice-președinta ACT, fiind prezentat de aceasta și de prof. univ. dr. Gabriel Popescu, reputat cadru universitar al UNEFS, asistentul universitar și doctorandul UNEFS Mihaela Zahiu, respectiv prof. univ. dr. Monica Stănescu, cadru universitar al UNEFS, membru fondator al Asociației Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu. Acesta a fost finanțat prin intermediul ARCUB în cadrul programului București- Oraș Participativ- și se derulează în perioada 8 august-15 noiembrie 2017. În cadrul programului, 20 de dansatori cu vârste cuprinse între 13 și 40 de ani, profesioniști și amatori, cu sau fără abilități speciale, selectați în urma unui casting, se vor antrena împreună sub coordonarea coregrafei Mihaela Zahiu și a lui Gabriel Popescu în vederea pregătirii celor 4 flash-mob-uri ce vor avea loc în cadrul Săptămânii Europene a Sportului (23-30 septembrie) și a spectacolului ce va deschide pe 2 octombrie anul universitar în cadrul UNEFS. Programul conține elemente din mai multe stiluri de dans, de la street dance și tango, la dans modern și dans sportiv, având în vedere formarea de noi profesioniști în domeniile artei spectacolului și educației adaptate, de noi avocați ai dansului adaptat prin intermediul incluziunii, inițiativei, colaborării. Totodată, printre obiectivele programului se mai numără și popularizarea pe durata proiectului a conceptelor de Dans Urban, Dans Adaptat și Tabără de Dans Urban, precum și crearea unui Program Sustenabil de Dans Adaptat ”Tabăra de Dans Urban Adaptat” pentru comunitatea din București pe durata întregului proiect.
Personal, consider acest proiect-pilot un act de curaj, un proiect cu obiective mai mult decât ambițioase și care, dacă se vor îndeplini, vor da dovadă că incluziunea socială poate fi, și în România de care ne plângem mereu, mai mult de o ceva care dă bine în discursurile electorale, și anume o valoare socială. Mi se pare un lucru minunat faptul că cei ce iau parte la acest proiect își propun să facă toate aceste lucruri fără a neglija calitatea actului artistic, pe care vor s-o păstreze aceeași ca în cazul unei echipe de dansatori standard.
Este un proiect de care mă simt mândră că există, chiar dacă nu sunt parte a echipei, dar pe care intenționez să-l urmăresc îndeaproape cu speranța de a-l vedea extins și preluat și în restul țării, un proiect care are toate premisele, dacă îi e facilitată extinderea, să ajungă un proiect național, nu doar un alt proiect-pilot ce vine și trece. Oricum ar fi, eu una știu că voi urmări îndeaproape evoluția evenimentului și, de ce nu, poate într-o bună zi voi și participa, ceea ce vă îndemn și pe voi, cei care-ați citit articolul, să faceți. Dar, nu mă credeți pe cuvânt, și mai bine urmăriți-le activitatea pe site-ul oficial, http://tabara.tangoact.ro/ sau pe http://tangoact.ro/. Cine știe, poate o să vreți să fiți chiar voluntari!