Piano Express 2024. Scurte concerte de pian, incluzive, în spații publice din București.

Afișul evenimentului Piano Express. Desenul stilizat al claviaturii unui pian ce amintește, în același timp de treptele unei clădiri. Alături, în dreapta, programul concertelor.
Afișul evenimentului Piano Express. Desenul stilizat al claviaturii unui pian ce amintește în același timp de treptele unei clădiri. Alături, în dreapta, programul concertelor.

Concertele duminicilor de septembrie la care orice persoană neurodivergentă sau cu dizabilități intelectuale poate asculta muzică clasică, la un loc cu publicul „tipic”. Un concept de: pianist Adriana Toacsen. Organizator: Asociația Ideilagram.

Rolul asociației Supereroi printre noi a fost, ca și la ediția precedentă, acela de a ușura participarea la concert pentru persoanele neurodiverse și cu dizabilități, în special a celor cu dizabilități intelectuale severe.

Cea de-a doua ediție a serie de concerte numite Piano Express a avut loc, ca și în anul 2023, în fiecare weekend al lunii septembrie. Fiecare dintre cele cinci concerte gratuite au invitat iubitorii de muzică clasică modernă și contemporană la o plimbare prin cartierele bucureștene, atent curatoriată de echipa proiectului: Ilinca Păun Constantinescu (asociația Ideilagram), Adriana Toacsen și Diana Rotaru.

Ediția 2024 a purtat subtitlul „Locuri ale memoriei” și a invitat publicul cu dizabilități și fără la o degustare muzicală în zone ce poartă cu sine povești fascinante, nu întotdeauna vesele, dar esențiale în memoria colectivă a bucureștenilor: cartierul Berceni, acolo unde se află Casa memorială Tudor Arghezi; Parcul Izvor, așezat de comuniști pe locul cartierului Uranus, culcat la pământ pentru a se construi așa-numita Casă a poporului ( astăzi clădirea Parlamentului); Muzeul Țăranului Român, Biserica Kretzulescu sau Palatul Lahovary.
Evenimentele săptămânale gratuite, în aer liber, din fiecare duminică a lunii septembrie 2024 au inclus  cinci concerte, trei din ele fiind acompaniate de dialoguri cu arhitecți și artiști care explorează tema memoriei urbane.

Rolul asociației Supereroi printre noi a fost, ca și la ediția precedentă, acela de a ușura participarea la concert pentru persoanele neurodiverse și cu dizabilități, în special a celor cu dizabilități intelectuale severe. Pentru aceasta categorie de public, la fiecare ediție, am pregătit o broșură scrisă în limbaj simplificat, ce conține toate informațiile legate de oră, locație și facilitățile de accesibilitate. Am inclus în aceste broșuri linkuri către compozițiile muzicale ce au putut fi ascultate în fiecare duminică și scurte lecții de muzicologie și arhitectură, de asemenea simplificate, pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

Puteti asculta muzica și învăța despre locurile memoriei Bucureștiului dând clik pe fiecare broșură de mai jos.
Vă încurajăm să revizitați locurile propuse de asociația Ideilagram, să reascultați muzica și, de ce nu, să vă uitați mai cu atenție la clădirile pe lângă care treceți zilnic, folosindu-vă de paginile dedicate termenilor din arhitectură.

Citește și:

Învățăm acasă. Câteva principii de bază.

Ce trebuie să știi înainte de a începe audițiile muzicale cu un copil cu nevoi speciale.

De la stânga la dreapta: Ilinca Păun Constantinescu, Adriana Toacsen, Diana Rotaru.

PIANO EXPRESS. Locuri ale memoriei. Pop-up events, în septembrie, prin Bucureşti.

Un concept de: pianist Adriana Toacsen

Organizator: Asociația Ideilagram

Proiect cultural creat de Adriana Toacsen și co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în cadrul sesiunii de finanțare București 565. Conexiuni Urbane – 2024.Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Artişti: Adriana Toacsen (pian); Angela Drăghicescu (pian); Duo PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu, Razvan Florescu – percutii);  AMPHITRIO (Andrei Petrache – pian; Mike Alex – contrabas; Philip Goron – percuție); Andrei Stănculescu (dirijor); Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”; tineri interpreți: Angela Jumugă-Cuibariu– vioară, Daria Cornițov – violoncel,

Mihnea Stroe –pian;

Dezbateri și tururi ghidate cu: Dorothee Hasnaș (arhitect), Ștefan Ghenciulescu (arhitect), Theodor Ulieriu-Rostás (istoric), Tudor Elian (arhitect), Dan Popescu (curator), Suzana Dan (artist)

Curator piese: compozitor Diana Rotaru

Curator spații urbane: arhitect Ilinca Păun Constantinescu

Grafică: Evelin Bundur / Foto: Mirela Momanu/ Video: Alexandru Păun

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român; Muzeul Național al Literaturii Române; Parohia Kretzulescu, Universitatea Națională de Muzică din București; Asociația Supereroi printre noi; Asociația Encore; Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Parteneri media: Rfi, SG Studio – Revista Zeppelin, Radio România Muzical, CIMRO, BookHub

Published by Supereroi Printre Noi

Suntem o un grup de oameni care, într-un fel sau altul, avem ceva în comun: o persoană cu nevoi speciale. Am ales să spunem aici poveştile lor, poveştile supereroilor care trăiesc printre noi. Pentru că de la ei am învăţat cea mai importantă lecţie de viaţă: fiecare zi dusă la bun sfârşit este o victorie!

Leave a Reply