În perioada 2- 8 decembrie 2019 asociaţia Supereroi printre noi a participat la acţiunile de la sediul British Council Bucureşti, desfăşurate cu ocazia Diversity Week, eveniment organizat anual în această perioadă în toate ţările în care British Council îşi are sediul.
Cu ocazia Diversity Week, la invitaţia British Council România, asociaţia Supereroi printre noi a vernisat luni, 2 decembrie, expoziţia Arts & Disability, la sediul din București al institutului cultural. În aceeași zi, reprezentatul asociației, Ruxandra Mateescu, alături de alte două asociații partenere, a susținut workshopul Atitudinea contează. Cum organizăm concerte accesibile persoanelor cu dizabilități.
Artiștii pentru care nu există profesori îndrumători
În cadrul expoziţiei Arts & Disability au fost prezentate lucrări executate de 14 copii şi tineri cu dizabilităţi dar şi fotografii ale părinţilor acestora, ce surprind diferite momente intime din viaţa copiilor lor. Lucrările au avut grade diferite de măiestrie, de la cele mai simple, precum pictură cu degetele, până la lucrări deosebite, de grafică sau fotografie. Ne-am dorit să le alăturăm în cadrul aceleiaşi expoziţii, transmiţând, astfel, un mesaj pe care noi îl considerăm extrem de important: valoarea fiecărei lucrări în parte nu este dată de nivelul artistic pe care ea îl atinge ci de faptul că, în absolut toate cazurile, ea este încărcată de la fel de multă muncă şi efort în atingerea potenţialului maxim al fiecărui autor. Astfel, pentru unul dintre copii poate reprezenta un succes enorm, obţinut cu mult efort, faptul că a reusit să ţină pensula în mâna şi să recunoască o culoare, în timp ce pentru un altul acelaşi lucru este dat de curajul de a privi oamenii în ochi, chiar dacă prin obiectivul aparatului de fotografiat.
Toate lucrările au fost însoţite şi de un scurt text ce spune povestea fiecărui artist în parte. Vizitatorii micuţei noastre expoziţii au putut descoperi, citind aceste poveşti, un numitor comun: niciunul dintre tinerii artişti (cu o singură excepţie) nu au urmat cursuri de artă, deoarece familiile nu au găsit profesori suficient de curajoşi încât să lucreze cu aceşti copii cu dizabilităţi neuro-cognitive.
Atitudinea contează. Chiar și la un concert.
De asemenea, tot cu ocazia Diversity Week, Ruxandra Mateescu, preşedinte al asociaţiei Supereroi printre noi, alături de Alin Halaţiu, de la asociaţia Help Me Be A Rockstar şi de Lavinia Chiţu, interpret mimico-gestual specializat în interpretarea muzicii, au susţinut workshopul “Atitudinea contează. Cum organizăm concerte și turnee pentru publicul și artiștii cu dizabilități?” Atelierul, la care au participat 16 persoane ce activează în domeniul cultural, părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi persoane adulte cu deficienţe neuro-cognitive, a marcat lansarea în limba romană a primului Ghid destinat trupelor, artiştilor şi promoterilor ce doresc să organizeze concerte accesibilizate publicului cu dizabilităţi.
Ghidul “Atitudinea contează” este o traducere în limba română a ghidului “Attitude is Everything”, publicat în limba engleză de organizația cu același nume, din Marea Britanie . Publicarea în limba romană este o iniţiativă a asociaţiei Supereroi printre noi, cu sprijinul British Council România.
Ghidul Atitudinea contează va putea fi accesat pe site-ul Supereroiprintrenoi.ro, în secţiunea dedicată, începând cu finalul lunii ianuarie 2020. Lansarea sa în limba română va fi însoţită și de u concert demonstrativ, organizat de către cele patru organizații partenere, la o dată și locație ce vor fi anunțate ulterior.
Vezi AICI fotografii din cadrul expoziției.
Vezi AICI fotografii + VIDEO din timpul workshopului.