Vera și Marta- o prietenie dincolo de etichete și diagnostice

Marta este o fetiţă care zâmbeşte tot timpul. Angiomul facial cu care s-a născut a confirmat diagnosticul de Sindrom Sturge Weber, cu afectare bilaterală- o condiţie extrem de rară.

 Pentru medici, Marta poartă un diagnostic: paralizie cerebrală. Pentru Vera, verişoara sa, Marta este doar prietena sa dragă, de peste mări şi țări.

Verișoara mea Marta are patru ani, iar atunci când s-a născut, am fost foarte fericită. Marta s-a născut cu o pată pe față. Când am întrebat-o pe mama ei de ce are acea pată, ea mi-a răspuns că pur și simplu așa s-a născut. Când a început să crească, am observat că nu se joacă cu mine pentru că nu se poate mișca precum noi ceilalți copii. Nici acum nu o poate face însă, pentru mine, Marta e ca oricare alt copil. De fapt, e mai mult, pentru că este verișoara mea și o iubesc foarte mult!

Până să se nască Marta – când eu aveam 6 ani – nu am știut că unii copii se pot naște cu astfel de probleme. Am crezut că că toți copiii sunt la fel, îi deosebesc doar culoarea pielii, a ochilor sau a părului.

Marta nu are are nevoie de jucării pentru a fi fericită, ea se bucură mult doar să vadă copii. Eu o consider pe Marta un copil norocos, chiar dacă nu este că toți copiii. Ea este unică în felul ei! De fiecare dată când vede pe cineva drag, zâmbește. Se bucură nespus de fiecare dată când mă vede pe skype sau când o vizitez în România. De câte ori ne vedem, îi povestesc despre mine, îi arăt cărți și jucării, iar ea este foarte atentă și zâmbește mereu. Martei îi place mult să o privească pe surioara ei mai mică pe care cu siguranță o iubește foarte tare!

Îmi doresc mult să o aduc pe Marta aici în Noua Zeelandă, să o plimb în parc, să o duc la școală la mine și să îi prezint prietenii mei. Vreau ca Marta să poată merge la școală ca și mine, să se poată mișca, să vorbească și să meargă. O iubesc mult pe Marta și o voi iubi mereu, orice ar fi!

Marta și alți prieteni de-ai săi la Asociația Umanitară Marta Maria

Published by Vera

Numele meu este Vera, am 10 ani și sunt în clasa a șasea într-o școală din Noua Zeelandă, unde locuiesc. Îmi place să desenez, să mă joc cu jucăriile mele și să merg cu bicicleta. De curând, mi-am deschis un youtube channel de jucării, pe care îl puneti accesa aici: Toy Channel

Leave a Reply