Un aeroport din Irlanda a deschis prima cameră senzorială din Europa dedicată călătorilor cu nevoi speciale

 foto: www.shannonairport.ie

Camera senzorială a fost gândită pentru a veni în ajutorul persoanelor cu nevoi speciale care tranzitează Aeroportul Shannon. Pentru acestea, multitudinea stimulilor senzoriali din zonele de aşteptare pentru îmbarcare este deseori deranjantă.

Gândită ca un loc liniştit, departe de agitaţia unui aeroport, camera este dotată cu leduri colorate, proiectoare, pereţi ce au diferite texturi, lămpi cu bule de aer, perne moi şi multe alte obiecte şi jucării ce vin în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu autism şi alte tulburări de dezvoltare.
Ann Norton, primarul oraşului Ennis, în apropierea căruia se află Aeroportul Shannon, spune că existenţa acestei camere deschide aeroportul pentru toată lumea: „Sunt mândră să mă aflu astăzi aici. Nu doar în calitate de primar, ci şi de mama unui copil cu dizabilităţi. Acesta este un aeroport deschis pentru toată lumea! Existenţa unei camere senzoriale aici demonstrează că ei (conducerea aeroportului, n. r) au ascultat, au privit şi au făcut ceva!
șapcă și brățară portocalieCei care păşesc în interiorul camerei senzoriale primesc din partea personalului o şapcă şi o brăţară portocalie, fiind astfel mai uşor identificaţi de către personalul aeroportului și beneficiind  de ajutor suplimentar specific pe durata îmbarcării şi a zborului. De altfel, inaugurarea camerei senzoriale face parte dintr-un şir de facilităţi pe care aeroportul irlandez îl oferă pasagerilor cu tulburări de dezvoltare.

Pe site-ul companiei călătorii pot accesa o serie de filme scurte în care sunt explicaţi paşii pe care cineva îi are de parcurs de la sosirea în aeroport şi până la aterizare. Acestea pot fi vizionate aici.

Published by Ruxandra Mateescu

Mamică la triplu pentru Petru, Ana și Olga, o fetiță cu o boală genetică rară, fără nume deocamdată. Siteul acesta reprezintă visul său despre "deminitatea impărtășită".

Leave a Reply