Proiecte

Anul 2019 a fost, cu siguranță, cel mai plin pentru noi. Am organizat 28 de evenimente publice, în comunitate,  de care au beneficiat cel puțin 1350 de persoane cu dizabilități, familiile și prietenii lor. 

Mai jos sunt câteva dintre proiectele pe care asociația Supereroi printre noi le-a desfășurat începând cu aprilie 2015. Unele au caracter repetitiv, lunar sau trimestrial, altele sunt proiecte încheiate dar pe care le redeschidem ori de câte ori este posibil.

  • Proiectul #CeMaiInvataOlga  este cel mai recent pe care l-am dezvoltat (2020). El presupune elaborarea unor materiale educaționale și metodologice dedicate părinților copiilor cu dizabilități intelectuale grave. Scopul proiectului este acela de a oferi familiilor acestor copii un plan de activități educaționale și terapeutice în vederea obținerii acelor achiziții necesare unei vieți cât mai independente. Materialele astfel concepute vor fi aduse la îndemâna beneficiarilor online pe pagina Ce mai învață Olga cât și prin intermediul social media. La finalul proiectului vor fi distribuite beneficiarilor aflați în situații vulnerabile (sărăcie, lipsa internet, etc) cutii conținând materialele în format fizic.
  • Revistă online de storytelling pe tema dizabilității. Așa a început, în 2015, povestea Supereroi printre noi- cu povești scrise simplu, la cald, de către persoanele cu dizabilitățimameletații sau frații lor. Cu interviuri. Cu orice fărâmă de text menită să încurajeze și să spună “nu ești singur. Și eu trec prin același lucru.”
  • Filmele Olgăi (2017- prezent)– proiecții de film adaptate persoanelor cu dizabilități neurocognitive și senzoriale. Pornite în parteneriat cu Happy Cinema și, mai târziu, cu Cinema Europa București, Filmele Olgăi se desfășoară lunar în București, Buzău, Bacău și Focșani.
  • Concerte live, acustice, adaptate și incluzive.
    Concert încetișor (2018) cu trupa Trei parale a fost o premieră pentru România: primul concert adaptat persoanelor cu dizabilități senzoriale și neurocognitive desfășurat vreodată într-o atmosferă incluzivă, alături de persoane tipice, într-un spațiu public- Clubul țăranului, București.
    Nu stau acasă (2019- prezent), seria de concerte adaptate și incluzive, organizate în parteneriat cu asociația Help Me Be A Rockstar, cu sprijinul Expirat. Concertele vor continua și în 2020.
  • Ora de povești (2018, 2019, 2020)- lecturi adaptate copiilor cu deficiențe senzoriale și de învățare. Proiect desfășurat împreună cu diverși parteneri, precum asociația De basm, Joyplace, Citim împreună România.
  • Oferim consulanță și training tuturor celor interesați de accesibilizarea spațiilor, serviciilor și produselor oferite (din mediul cultural, divertisment, economic, educațional, etc)
  • Publicăm materiale metodologice destinate jurnaliștilor, operatorilor culturali și artiștilor ce doresc să organizeze evenimente culturale incluzive și accesibilizate persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate:
    Ghid de stil pentru jurnaliști în textele despre dizabilitate
    Atitudinea contează- Cum organizăm concerte și turnee pentru publicul și artiștii cu dizabilități.
    Fără frică- Poveste socială pentru concertele live.
    Ghid pentru organizarea proiecțiilor de film accesibilizate- Filmele Olgăi. 
    Cum organizăm activități educaționale incluzive. 4 pași.
  • Organizăm conferințe și evenimente tip panel de discuție cu subiectul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități sau cu boli rare.
    Cum putem accesibiliza activitățile culturale pentru persoanele cu dizabilități. (martie 2019) Invitat, Roger Ideishi, SUA.
  • Expoziții cu lucrări ale artiștilor cu dizabilități (decembrie, 2019, în parteneriat cu British Council România)