Copiii cu nevoi speciale au mame speciale

 Am o mamă minunată! Pentru că tot cade în genunchi de vreo treizeci de ani încoace și tot de atâtea ori se ridică mai puternică.

Un copil cu nevoi speciale vine întotdeauna la pachet cu întrebarea “De ce?”

De ce noi? De ce copilul meu? De ce tocmai soră-mea, cum e cazul meu. E o întrebare cu greutate, ce-i drept. Dar dacă găsești răspunsul, fie că ești mamă, tată, frate sau soră de copil cu nevoi speciale, dă-mi voie să-ți spun că urci cu o treaptă. Îți explic imediat de ce spun asta.

Am avut 30 de ani să caut răspunsuri și acum cred că știu

Dacă mă uit în jurul meu, fiind soră de copil cu nevoi speciale, văd așa: oameni care nu știu ce este răbdarea, toleranța, empatia, bunătatea, ambiția, puterea, slăbiciunea. Acum, spune-mi tu: cine înțelege mai bine, dacă nu tu, ce este bunătatea, răbdarea, slăbiciunea și puterea? Și ce fel de om ești dacă nu înțelegi toate aceste lucruri?

Copiii cu nevoi speciale te învață asta. De fapt, te cam obligă să fii așa, altfel nu reușești să faci față. Noi, cei care avem copii cu nevoi speciale în casă, învățăm să fim puternici. Învățăm să ne dăm voie să fim și slabi. În zilele alea când greutatea de pe umeri devine insuportabilă. Învățăm să-i spunem și să-i arătăm omului de lângă noi cât de mult îl iubim pentru că noi știm deja că superficialitatea nu-și are locul în viața noastră. Învățăm și acceptăm faptul că nimic nu e imposibil pentru că noi știm să gestionăm ceea ce pare imposibil pentru alții. Învățăm să fim mai responsabili pentru că știm că există un suflet care are nevoie de noi. Învățăm cum să ne folosim intuiția pentru că unui copil cu nevoi speciale îi va fi greu să folosească mijloacele obișnuite de comunicare, ori intuiția e un dar minunat. Nu-l are toată lumea.

Poate nu-ți spune nimeni asta, dar și tu ești specială. Am mai spus-o și altă dată, o mai spun și acum. Am o mamă minunată! Pentru că tot cade în genunchi de vreo treizeci de ani încoace și tot de atâtea ori se ridică mai puternică!

Se spune că un copil își alege părinții

Spunea cineva că există două momente importante în viața fiecărui om: ziua când te-ai născut și ziua când afli de ce. Vezi cum revenim iar la minunata întrebare “de ce”? Aș mai fi scris eu dacă soră-mea nu avea nevoi speciale? Nu cred. Aș mai fi știut eu ce cuvinte să aștern, dacă n-aș fi învățat atât de multe de la ea? Nu cred. Aș mai fi fost eu atât de puternică, dacă nu m-ar fi învățat ea asta? Nu cred. Aș mai fi avut eu o relație atât de strânsă cu părinții mei, dacă ea n-ar fi fost așa? Poate că da, poate că nu. Dar dacă mă uit la alții, tind să cred că aș fi fost superficială. Aș mai fi știut eu să citesc oamenii atât de bine fără să fie nevoie să-mi vorbească, dacă soră-mea nu m-ar fi învățat asta? Nu cred. Aș mai fi avut eu curaj să renunț la tot ce îmi făcea rău, dacă soră-mea nu m-ar fi învățat că nu e timp de pierdut? Nu cred.

Când greutatea de pe umeri devine prea apăsătoare, amintește-ți asta. Ce te învață copilul tău în plus față de alții? Și atunci vei ști de ce ești mama unui copil cu nevoi speciale. Vei ști care este motivul pentru care te-ai născut și ce trebuie să faci ca să-ți duci misiunea cu succes până la capăt.
Când copilul tău cu nevoi speciale te alege să-i fii mamă, ai încredere în alegerile lui și fă în așa fel încât să nu fie degeaba! Nu te frustra și să nu-ți fie rușine! Rușinea n-are ce să caute în viața noastră. Pentru că așa cum îi spune și numele, treaba asta chiar e specială!
Așa că, dragă mamă de copil cu nevoi speciale, și tu ești specială! Că e greu? Da, e greu. Dar lucrurile bune nu vin din lucruri ușoare.

Cu drag,
Cosmina

One comment on “Copiii cu nevoi speciale au mame speciale”

  1. Mi-au dat lacrimile, cât adevăr! Foarte frumos ai scris! Sora ta e o eroina, ca toti copiii speciali!

Leave a Reply