Copiii cu nevoi speciale sunt invitați la joacă prin programul “Joacă împreună”

„Joacă împreună” este un program inedit prin care copiii cu nevoi speciale şi cei tipici se pot juca împreună weekend de weekend. Programul este dezvoltat de două fundaţii, Şcoala de joacă şi Fundația Umanitară Gimmyni şi se va desfăşura din luna mai până în august, inclusiv. În plus, în cadrul întâlnirilor săptămânale, copiii cu tulburări de dezvoltare vor avea parte şi de intervenţie terapeutică, tot prin intermediul jocului.

Ideea aparţine Oanei Popa, preşedinte al Şcolii de joacă şi Ralucăi Tita, coordonator al Fundației Umanitare Gimmyni.

femeie zămbind, cu brațele întinseOana Popa, „profa” de la Şcoala de joacă şi totodată preşedinta Asociaţiei de dezvoltare personală Grigore Popa. Vine dintr-o lume în care joaca este pusă la mare preţ şi poveştile sunt la ele acasă. Este actor păpuşar şi trăieşte în lumea poveştilor şi a copiilor de la vârsta de 6 ani. A făcut radio (Unifun radio, ulterior Uniplus) şi a fost producător de emisiuni pentru copii (Feriţi-vă de Măgăruş, Tip Top minitop, KikiRikyMiky) în TVR. A fost actriţă a Teatrului Ţăndărică timp de 4 ani.

Din anul 2012 a deschis Şcoala de joacă – un proiect de educaţie non formală prin teatru, joacă şi meşteşug.

Capture2Raluca Tita este psiholog specialist în psihologie clinică şi fondator al Centrului de terapie, consiliere psihologică, orientare în carieră, consiliere juridică și socială din Bucureşti. De asemenea, este coordonatoarea tuturor programelor și proiectelor Fundației Umanitare Gimmyni.

Supereroi printre noi: Ce înseamnă proiectul „Joacă împreună” şi cum v-a venit ideea?

Oana: “Joacă împreună” s-a născut din nevoia de a integra copiii cu dizabilităţi în rândul copiilor tipici. Sunt absolut convinsă că împreună se vor naşte jocuri noi, prietenii pe viaţă şi mai ales se va demonstra practic faptul că toţi suntem la fel, doar că unii dintre noi au mai multă nevoie de atenţie. Împreună suntem mai puternici.

Ideea a pornit de la prietena mea Olguţa şi de la prietena mea Ana. Doi copii cu nevoi speciale care m-au învăţat că joacă împreună cu ceilalţi copii este o reală terapie de ambele părţi, fără doctori şi fără idei preconcepute. Îmi doresc mult să demonstrez că aceşti copii se pot juca foarte bine împreună cu ceilalţi copii, care vor înţelege că a fi copil cu dizabilităţi înseamnă doar a fi un copil ceva mai special, cu nevoi mai mari şi nicidecum un copil bolnav.

Supereroi printre noi: Când şi unde vor avea loc întâlnirile de joacă?

Oana: Ne vom juca în zilele de sâmbătă şi duminică de la ora 11.00 la ora 13.00 în satul Piscu din comuna Ciolpani, pe strada Bisericii nr 33.

Foarte important: pentru a participa la aceste întâlniri, părinţii vor trebui să îşi înscrie copiii telefonic, în vederea programării unei evaluări psihoterapeutice iniţiale. Această evaluare psihologică ne va ajuta pe noi să putem forma grupele de joacă şi terapie. În urma evaluărilor vom decide ce grupe de copii facem şi timpii de terapie (în grup sau individual).  Orei de terapie îi va urma ora de joacă împreună.

Raluca: Orice proces terapeutic al copilului începe cu o evaluare psihologică care implică atât copilul cât şi părinţii. Evaluarea psihologică a copilului urmăreşte următoarele arii: evaluarea stării psihoemoționale; evaluarea dinamicii familiale; evaluarea capacităţilor cognitive şi neurocognitive; evaluarea dezvoltării la nivel motric şi psihomotric; evaluarea limbajului; evaluarea personalităţii; evaluarea stilului de învăţare şi a motivaţiei şcolare; evaluarea coeficientului de inteligentă şi a abilitaţilor sociale.

Supereroi printre noi: De ce este necesară evaluarea psihologică?

Raluca: Probele şi testele de evaluare au drept obiectiv determinarea abilitaţilor şi a disponibilităţilor imediate pentru dezvoltare. Orice consultaţie psihologică – fie consiliere sau psihoterapie – se bazează pe o evaluare psihologică iniţială. Niciun psiholog nu poate oferi soluţii şi sfaturi potrivite unui copil sau părinţilor acestuia fără a avea o bună cunoaştere a profilului psihologic al copilului. Este ca şi cum aţi merge la medic şi aţi primi un diagnostic şi o reţetă fără să vă fie făcută nicio investigaţie medicală.

Citeşte aici mai multe despre evaluarea psihologică a copilului, într-un text de Raluca Tita.

Supereroi printre noi: Ce pot face părinţii în timp ce copiii se joacă?

Oana: În timpul orelor de joacă părinţii sunt invitaţi să se joace împreună cu noi. Dacă simt nevoia de pauză, sunt invitaţi în curtea şcolii să ia o binemeritată cafea sau ceai şi să povestească împreună cu alţi părinţi pe malul lacului Scrovistea. În timpul evaluărilor părinţii vor fi prezenţi şi ei, desigur.

Supereroi printre noi: Care sunt costurile programului vostru?

Oana: Costurile sunt la îndemâna oricui şi mult mai mici decât în oraş: evaluarea iniţială va costa 200 de lei şi va dura între 30 şi 45 de minute iar fiecare părinte va primi la sfârşitul acesteia un raport scris. Ora de joacă este 50 de lei. Ora de terapie – 50 de lei. Atelierele de terapie ocupaţională – 50 lei.

Supereroi printre noi: Care este calendarul de desfăşurare al programului „Joacă împreună”?

Oana: Programul se va desfăşura între lunile mai şi august inclusiv. Participarea se va face pe baza înscrierilor telefonice, în urma căreia copilul va fi programat la acea evaluare iniţială. După care va fi invitat la orele de joacă propriu zisa, din zilele de sâmbătă şi duminică.

Date contact “Joacă împreună”: 

  • telefon: 0734547551, Oana Popa
  • adresă: satul Piscu, comuna Ciolpani, pe strada Bisericii nr 33.
  • Pagina eveniment: facebook

Published by Supereroi Printre Noi

Suntem o un grup de oameni care, într-un fel sau altul, avem ceva în comun: o persoană cu nevoi speciale. Am ales să spunem aici poveştile lor, poveştile supereroilor care trăiesc printre noi. Pentru că de la ei am învăţat cea mai importantă lecţie de viaţă: fiecare zi dusă la bun sfârşit este o victorie!

Leave a Reply