“Filmele Olgăi” în august- dizabilitatea nu se ia

Filmele Olgăi – Proiecţie de film adaptată senzorial pentru copiii cu nevoi speciale

banner eveniment

EDIȚIA A DOUA (august)- „Gruffalo și prietenii lui. 4 scurtmetraje”

Ne-am întâlnit pentru a doua oară la Happy Cinema București, acolo unde, sub titlul Filmele Olgăi, copiii cu dizabilităţi neurocognitive şi părinţii lor s-au putut bucura de un film de animaţie în condiţii blânde şi adaptate perfect nevoilor speciale pe care le au cei mici.

Astfel, ca şi la ediţia precedentă şi la fiecare dintre cele ce vor urma, proiecţia a fost ajustată pentru a reduce autostimulările şi pentru a crea o atmosferă prietenoasă şi incluzivă pentru toţi copiii cu dizabilităţi neurocognitive şi însoţitorii lor. Deasemenea, sonorul filmelor a avut un nivel scăzut, acceptabil sensibilităţii copiilor, luminile în sala nu s-au stins complet, filmul, o animaţie 2D, a fost dublat în română. În plus, copiii s-au putut mişca în voie şi au putut schimba locurile în timpul proiecţiei iar tantrumurile, plânsetele sau sunetele specifice nu doar că nu au supărat pe nimeni, dar nici nu au fost judecate.

Despre puterea de a schimba lumea prin poveste

Două femei, zâmbind
Diana Cercel, dreapta, PR-ul Happy Cinema și cea care alege și propune la fiecare ediție cele mai bune filme pentru copiii cu nevoi speciale.

La fiecare ediţie a Filmelor Olgăi alegem cu mare grijă cele mai potrivite animaţii 2D. De această dată cele patru scurtmetraje, avându-i drept personaje principale pe Gruffalo și prietenii lui, au vorbit despre puterea poveştilor de a schimba ceva în fiecare dintre noi iar, mai apoi, în lume.

Filmele sunt bazate pe cărțile best-seller pentru copii scrise de Julia Donaldson și ilustrate de Axel Scheffler: Gruffalo, nominalizat la Oscar în 2011, Puiul lui Gruffalo, Aventuri pe-o coadă de mătură, nominalizat la Oscar în 2014 și Domnul Băţ s-a rătăcit sunt cele patru filme scurte care i-au ţinut atenţi chiar şi pe aceia dintre micii spectatori cu mari deficienţe de concentrare. Dialogurile simple, la intervale mari de timp şi îmbrăcate în muzică blândă au avut efectul magic al poveştilor bine scrise, aducând linişte deopotrivă copiilor şi părinţilor.

Un proiect pentru copii, dar despre părinţi

Dincolo de bucuria copiilor cu nevoi speciale de a fi într-o sală de cinema, majoritatea dintre ei pentru prima dată, am văzut bucuria părinţilor de a socializa şi de a se bucura de lucruri puse deoparte în ziua în care au primit diagnosticul copilului. Să ieşi împreună în oraş, ca familie, să mergi la cinema, să cunoşti părinţi ca şi tine dar care şi-au găsit, în timp, puterea de a merge mai departe, să bei o cafea împreună, să legi prietenii noi, prima dată după ani. Filmele Olgăi, un proiect pe care l-am început cu gândul la copiii cu nevoi speciale dar care, iată, vindeca puţin şi rănile părinţilor.

Felicitări pentru această iniţiativă. Ne am simţit extraordinar! Aşteptam revederea în septembrie. Mult succes! Andra

Poveştile au fost minunate! Ligia E.

La cinema. Un strop de normalitate făcut posibil. Mulţumesc! Mădălina T. 

Dizabilitatea nu se ia

Dar poate că cea mai frumoasă reacţie pe care am primit-o la ambele ediţii ale Filmelor Olgăi este cea venită din partea părinţilor copiilor neurotipici. Atât la întâlnirea din iulie cât şi la cea din august am avut alături de noi copii fără nevoi speciale. Copii ai căror părinţi ştiu că dizabilitatea nu se ia, dar că zâmbetele şi bunătatea pot fi contagioase. Aceşti oameni ne dau putere în zilele noastre grele!

Cine este Olga?

Olga este o fetiţă cu nevoi speciale în vârstă de nouă ani şi motivul pentru care părinţii ei au creat Supereroi printre noi, un site de storytelling pe tema dizabilităţii fizice şi intelectuale.

Olgăi îi plac desenele animate, ca oricărui copil. Însă dizabilitatea sa neurocognitivă şi hipersensibilitatea senzorială pe care o asociază o împiedica să poată vedea un film la cinematograf. Pentru ea, condiţiile obişnuite din timpul proiecţiei sunt greu de suportat, aşa încât nu poate merge niciodată la cinema.

Pentru Olga şi pentru toţi copiii cu dizabilităţi neurocognitive, Supereroi Printre Noi şi Happy Cinema Bucureşti, cu sprijinul Asociaţiei SAMAS, organizează lunar proiecţii de film adaptate.

Despre noi

Supereroi printre noi este un site de storytelling pe tema dizabilităţii (fizice şi intelectuale). Un loc în care publicam relatări personale ale oamenilor cu dizabilitate sau ale apropiaţilor lor despre întâmplări cotidiene, interviuri, campanii de awareness, recenzii de carte, fotografii etc.

DE CE l-am creat: pentru că atunci când noi înşine am înţeles că avem un copil cu dizabilitate ne-am simţit extrem de singuri; pentru că nu găseam poveşti ale celor ca noi nicăieri; pentru că vrem să răspundem, prin poveste, sprâncenelor ridicate, privirilor miloase, întrebărilor pe care nu aveţi curajul să le puneţi; pentru că am aflat în ultimii opt ani că, pe fond, suntem la fel şi unii şi alţii, cu sau fără nevoi speciale.

CINE este în spatele proiectului: Supereroi printre noi este un proiect independent, non profit, realizat 100% din contribuții voluntare, creat de Ruxandra şi Vlad, doi părinţi ai unei fete cu nevoi speciale. Ni s-au alăturat, în primii doi ani, peste 50 de contributori permanenţi sau ocazionali, plus încă pe atâţia oameni care au ajutat cu idei, sfaturi, vorbe bune sau ore de muncă voluntară în „redacţia” noastră de acasă.

Mai multe despre noi, aici.

Află cum poți şi tu să susții proiectul Filmele Olgăi.

Published by Supereroi Printre Noi

Suntem o un grup de oameni care, într-un fel sau altul, avem ceva în comun: o persoană cu nevoi speciale. Am ales să spunem aici poveştile lor, poveştile supereroilor care trăiesc printre noi. Pentru că de la ei am învăţat cea mai importantă lecţie de viaţă: fiecare zi dusă la bun sfârşit este o victorie!

Leave a Reply