Cum putem accesibiliza activitățile culturale pentru persoanele cu dizabilități?

logourile sponsorilor, Floro, accesorii florale și cele ale partenerilor, Happy Cinema București, Universitatea Spiru Haret, facultatea de psihologie, Asociația Umanitara sfantul stefan, asociatia vreau si eu sa merg, tv h, One Good Deed, Rockers vinyl club, popcorn set.
silueta unei viori și a mai multor artiști, dansatori, muzicieni, adulți și copii. Textul spune: Cum putem accesibliza activitățile culturale pentru persoanele cu dizabilități?
portretul invitatului conferinței, Roger Ideishi. Textul spune: Roger Ideishi, director și profesor terapie ocupatională, temple university, SUA. 7 martie, happy cinema bucuresti. Workshop pentru familii, artiști si operatori culturali. 8 martie, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de psihologie, workshop pentru specialiști în terapie ocupatională.

Roger Ideishi

Roger Ideishi e director și profesor de terapie ocupațională la universitatea Temple din Philadelphia, Pennsylvania, SUA. Eforturile lui se îndreaptă către a crea acces în comunitate și oportunități pentru copiii cu abilități senzoriale și cognitive diverse. Oferă consultanță organizațiilor comunitare și creează oportunități de învățare cu sens pentru copii și familiile lor. Oferă consultanță organizațiilor de artă la nivel regional, național și internațional în accesibilizarea spectacolelor de teatru, muzică, dans, vizite la muzeu și la grădini zoologice. E profesor asociat la Universitatea Metropolitană din Tokyo, Japonia.

Programul celor 2 zile

7 martie, 2019,
Happy Cinema București

De ce e importantă accesibilizarea activităților culturale pentru persoanele cu dizabilități

Workshop pentru familii și operatori culturali.

PROGRAM:

10.30-11.00: Înscrierea participanților

11.00- 13.30: Sesiunea 1, Roger Ideishi

13.30- 14.00: Pauză cafea

14.00- 15.30: Sesiunea 2, Roger Ideishi

15.30-15.45: Pauză

15.45- 16.30: Panel de discuții- Programe culturale adaptate senzorial persoanelor cu nevoi speciale din România

Invitați:

 • Diana Cercel, Marketing manager Happy Cinema.
  Iulia Iordan, autor, educator cultural.
 • Alexandra Cucu, educator cultural.
 • Mihai Popescu, părinte, inițiator Eva la Film, Craiova.
 • Oana Popa, actor păpușar, Școala de joacă.

16.30- 17.00: întrebări și răspunsuri

Ce vom discuta:

 1. Înțelegerea impactului unor spectacole adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă asupra funcțiilor senzoriale și cognitive.
 2. Înțelegerea dovezilor care există în prezent cu privire la rezultatele unor asemenea spectacole adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă.
 3. Înțelegerea procedurilor și activităților de bază pentru conceperea unei experiențe de spectacol adaptat senzorial/cu atmosferă prietenoasă.

Principalele subiecte:

1.Elementele de bază ale procesării senzoriale și cognitive pentru persoanele cu dizabilități/deficiențe de dezvoltare neurologică.

 • Procesarea senzorială și cognitivă și diagnosticele posibile.
 • Diverse moduri de procesare.

2. Dovezile existente cu privire la nevoile comunităților și la impactul spectacolelor adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă: (SAS/AP)

 • Dovezi privitoare la nevoile familiilor, comunităților, organizațiilor.
 • Matricea/harta acestei călătorii, e mai mult decât un eveniment cultural.
 • Dovezi privitoare la cele trei tipuri de ajustări/modificări: lumină, sunet, mediu social
 • Alte modificări generate de nevoile și interesele comunităților (activități și materiale distribuite înainte de vizite)

3. Elementele de bază ale programărilor SAS/AP și scopul acestor activități:

 • Terminologia SAS/AP
 • Consultanță pentru familii
 • Activități și materiale vizuale explicative (care fac evenimentul mai previzibil pentru publicul său) distribuite înainte de spectacole.
 • Comunicare și marketing
 • Evaluarea programelor
 • Sincronizarea activităților

4. Dezvoltarea unor materiale de distribuit înainte de vizite, agenda de marketing, evaluarea programelor.

 • Protocoale pentru conceperea materialelor de distribuit înainte de vizite, a agendei de marketing și a evaluării programelor

5. Prezentările invitaților- operatori culturali din România care au implementat deja programe adaptate persoanelor cu dizabilități.

6. Sesiune de întrebări și răspunsuri.

8 martie 2019
Universitatea Spiru Haret, 
Facultatea de Psihologie și Stiințele Educației

Rolul profesioniştilor din domeniul psihologiei în accesibilizarea evenimentelor şi spaţiilor culturale pentru persoanele cu dizabilităţi

Workhop pentru profesioniștii din domeniul psihologiei/psihoterapiei.

PROGRAM:

9.30-10.00: Înscrierea participanților

10.00- 12.00: Sesiune 1, Roger Ideishi

12.00- 12.30: Pauză cafea

12.30- 14.30: Sesiunea 2, Roger Ideishi

14.30- 14.45: Pauză

14.45-16.30: Sesiune 3-  Roger Ideishi

Prezentările participanților, sesiune de întrebări și răspunsuri.

Ce vom discuta:
 1. Înțelegerea funcțiilor de procesare cognitivă și senzorială și a impactului pe care îl au spectacolele adaptate senzorial/ cu atmosferă prietenoasă.
 2. Înțelegerea dovezilor cu privire la rezultatele unor asemenea spectacole.
 3. Deprinderea procedurilor și a activităților de bază pentru conceperea unei experiențe adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă.
 4. Dezvoltarea și practicarea unor abilități de consultanță profesională, de concepere a unor materiale de distribuit înainte de vizite, implementarea unor sesiuni de formare a personalului și de educație publică, crearea unor agende de comunicare și marketing, dezvoltarea unui sistem de evaluare a programelor
Principalele subiecte:
 1. Elementele de bază ale procesării senzoriale și cognitive pentru persoanele cu dizabilități/tulburări de dezvoltare neurologică.
 • Procesarea senzorială și cognitivă și diagnosticele posibile.
 • Diverse moduri de procesare.
 1. Dovezile existente cu privire la nevoile comunităților și la impactul spectacolelor adaptate senzorial/cu atmosferă prietenoasă (SAS/AP):
 • Dovezi privitoare la nevoile familiilor, comunităților, organizațiilor.
 • Matricea acestei călătorii, e mai mult decât un eveniment cultural.
 • Dovezi privitoare la cele trei tipuri de ajustări/modificări: lumină, sunet, mediu social
 • Alte modificări generate de nevoile și interesele comunităților (activități și materiale distribuite înainte de vizite)
 1. Elementele de bază ale programărilor SAS/AP și scopul acestor activități:
 • Terminologia SAS/AP
 • Consultanță pentru familii
 • Activități și materiale distribuite înainte de spectacole
 • Comunicare și marketing
 • Evaluarea programelor
 • Sincronizarea activităților
 1. Dezvoltarea unor materiale (vizuale, lămuritoare) de distribuit înainte de spectacole, agenda de marketing, evaluarea programelor
 • Protocoale pentru conceperea materialelor de distribuit înainte de spectacole, a agendei de marketing și a evaluării programelor
 1. Sesiunea de activități: materiale de distribuit înainte de spectacole, planul de marketing, evaluarea programelor.
 2. Prezentările participanților, sesiune de întrebări și răspunsuri

Asociația Supereroi printre noi

Supereroi Printre Noi înseamnă o comunitate a celor ce iubesc o persoană cu nevoi speciale.

Povestea noastră începe în 2008, anul în care s-a născut o fetiţă mică, Olga. Cu un diagnostic prenatal de multiple malformaţii, cardiace şi cerebrale, o anomalie genetică extrem de rară, cu un pronostic slab de viaţă, Olguţa i-a contrazis pe toţi iar astăzi este motorul din spatele acestui proiect. 

Așa a apărut singura platformă online de povești personale cu și despre dizabilitate din România: www.supereroiprintrenoi.ro. Aici publicăm texte scrise de părinții, frații sau prietenii copiilor cu nevoi speciale, atât pentru a ne încuraja unii pe ceilalți cât si pentru a diminua stigma ce înconjoară viețile acestor familii.

Asociaţia Supereroi printre noi desfăşoară, începând cu anul 2017, o serie de programe culturale adaptate şi prietenoase persoanelor cu dizabilitate intelectuală şi senzorială, precumFilmele Olgăi- proiecţii de film adaptate copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale, Concert încetişor, pentru aceeaşi categorie de public, cluburi de lectură (la Muzeul Naţional al Literaturii Române), etc. De asemenea, avem în derulare și Ghidul de stil pentru jurnaliști în textele despre dizabilitate.

Urmărește-ne și pe Facebook: