4 povești culese prin proiectul „Trimiteți-mi prietenul la școală!”, implementat de Salvați Copiii România cu sprijinul financiar al Uniunii Europene
Laura
4 minuteNu vreau să fiu tratată ca și cum aș fi “Statuia Libertății”
Adiță și Andu
3 minuteCopiii învață de la adulți cum să se comporte cu ceilalți
Nadia
4 minuteFetița care a unit o clasă
Anca
2 minuteImportant pentru ea era să învețe alături de ceilalți
Maria Vescu, educator: “Noi, ca şi pedagogi, trebuie să vrem, atâta tot”
2 minuteMaria Vescu a fost educatoare timp de șapte ani iar pentru o bună perioadă de timp a condus propria gradiniță. În acea vreme a avut la clasă și o fetiță cu nevoi speciale ( retard psiho-motor). Apoi, mai târziu, odata ce a plecat în Germania, a avut ocazia de a avea în grupă mulți alți copii cu întârziere de dezvoltare.
Înapoi la școală la douazeci și trei de ani
5 minuteAndreea Ivan este unul dintre miile de tineri cu dizabilități fizice din România pentru care școala înseamnă o etapa parcursă cu mult curaj, muncă enormă și o luptă dusă în singurătate pentru drepturi pe care Constituția le garantează, adesea, numai în plan teoretic.
Luana Tudor: “Prefer să mă adaptez eu mai bine cerințelor lumii reale și nu invers”
4 minuteLuana Tudor este diagnosticată cu tetrapareză spastică, “îmbunătățită” cu elemente extrapiramidale (mișcări necontrolate ale corpului). Acum se pregătește pentru BAC, pe care îl va da într-un liceu de masă, fără curicullum adaptat, deoarece Luana a ales să se adapteze ea e cerințelor lumii reale și nu invers.
Prima zi în clasa I. Eșec total!
5 minuteCe părinte nu are emoții când copilul său începe un nou an școlar, mai ales în primii ani de școală? În cazul copilului cu autism, prima zi în clasa I e foarte grea, acesta fiind nevoit să facă față schimbărilor majore și atâtor stimuli nemaiîntâlniți până la acel moment.
În căutarea unei grădiniţe pentru Ana
5 minute