Masajul miofascial

Acest tip de masaj este uşor de suportat de copii şi poate fi folosit cu succes ca şi terapie complementară în cadrul altor terapii de recuperare.

Ce sunt fasciile?

Țesuturile fasciale sunt țesuturi moi, prezente în întreg organismul uman și care îmbracă fiecare organ în parte. Privite la microscop, fasciile se aseamănă cu o pânză de păianjen foarte densă. Fascia este foarte flexibilă la un corp sănătos. Considerată un ţesut moale, alcătuită din colagen (generator de rezistenţă), elastină (generatoare de elasticitate sau flexibilitate), reticulină şi polizaharide (captatoare de apă) în proporţii variabile în funcţie de ţesut şi starea lui – fascia face parte din toate structurile corpului (ţesuturi, organe, vase de sânge, nervi, etc) şi afectează (pozitiv sau negativ, în funcţie de starea lor), toate mișcările noastre, de la cele mai fine la cele mai puternice. Dezvoltarea sistemului fascial începe la 2 săptămâni ca un gel fibros care invadează şi înconjoară toate celulele corpului.

Aspecte uimitoare ale mişcării fasciale le puteţi vedea în acest clip. 
Fascia furnizează organismului forţă, sprijin, elasticitate şi amortizare; rigiditatea fascială putând conduce la aderențe, rupturi musculare, ligamentare.

Ce probleme apar când fascia este afectată?

Când fascia este afectată, aceasta poate deveni prea încordată şi poate cauza o serie de probleme precum:

  •  dureri de cap
  • dureri de muşchi
  • dureri de spate
  • dificultăţi de respiraţie
  • postura defectuoasă
  • spasticitate

Fasciile elastice şi relaxate susțin mișcări naturale ale corpului, efectuate fără durere și efort, pe când cele rigide, tensionate, cauzează mișcări brute, dificile sau chiar dureroase.
Problemele apar așadar atunci când fasciile se tensionează şi devin din ce în ce mai rigide; uneori, ele pot să se blocheze, să se scurteze, ducând astfel la o scădere a capacității de mișcare a mușchilor.

Cauzele ce stau la baza rigidizării fasciilor sunt multiple și diferă de la un individ la altul. Câteva exemple pot include:

  • mişcare fizică intensă
  • deficienţe nutriţionale (deshidratare, carențe minerale etc)
  • postura defectuoasă
  • sedentarismul
  • infecţii
  • traume (consecinţe ale unor accidente)
  • pareze
  • stresul zilnic poate duce, de asemenea, la probleme ale fasciilor

Indiferent de cauză, masajul miofascial are scopul de a elibera fasciile de tensiune, de a le crește elasticitatea și a îmbunătăți astfel capacitatea acestora de a susţine atât calitatea și performanța mișcării cât şi transmiterea impulsurilor nervoase şi circulaţia fluidelor în corp.

Ce înseamnă masajul mio-fascial?

Masajul fascial cuprinde o serie de mișcări lente, profunde și prelungite. Practic, este ca şi cum întinzi porţiuni din piele, cu o apăsare gentilă. Este important de reținut că masajul fascial nu reprezintă neapărat un set standard de mișcări. Este o relație în care fiecare gest terapeutic este personalizat și se caută soluția cea mai potrivită pentru fiecare.

Cum se face masajul fascial?

O ședință de masaj fascial poate dura  între o oră şi două ore sau chiar mai mult și începe cu evaluarea poziției corporale a clientului; acesta va fi îmbrăcat lejer. Masajul mio-fascial vizează masarea și întinderea fasciilor, în scopul eliberării lor și are loc în mai multe etape de gradare a intensităţii şi profunzimii de lucru. Astfel, pentru început, maseurul identifică fasciile necesare a fi lucrate.

În a doua parte a ședinței, modul de lucru devine mai intens, dar este important de ştiut că acest tip de masaj nu are voie să provoace durere, nici măcar disconfort. Terapeutul se concentrează de această dată pe eliberarea fasciilor, pe eliminarea tensiunilor din ele, insistând pe zonele mai rigide. Rareori, la o zi sau două după şedinţă de masaj, este posibil pentru unele persoane, să resimtă o ușoară febră musculară care dispare însă într-o zi sau două, lăsând în urma ei o profundă senzație de relaxare şi confort.

Fiecare sesiune de masaj se face direct pe piele fără a apela la uleiuri sau alte creme.

Beneficiile masajului fascial

Cele mai importante ar fi:

  • reducerea spasticitatii
  • îmbunătăţirea flexibilităţii
  • reducerea durerii cronice
  • îmbunătăţirea respiraţiei

Masajul fascial este folosit să relaxeze fascia în tot corpul. Tensiunea în fascie poate cauza durere în alte zone. Astfel, de exemplu, terapeutul poată efectua masajul pe zona pelvisului sau zona lombară pentru a reduce tensiunea din zona cervicală, care poate da dureri de cap.

Din experienţa noastră, (fetiţa de 7 ani, hemipareză dreapta) am făcut acest tip de masaj cu un terapeut din Olanda pentru problemele legate de spasticitate, cauzată în cazul nostru de paralizie cerebrală.

Costul pentru o şedinţă a fost de de 45 euro/oră. Ce este interesant de ştiut este că acest tip de masaj poate fi învăţat şi de cei apropiați, pentru problemele specifice fiecărui individ. Este uşor de suportat de copii şi poate fi folosit cu succes ca şi terapie complementară în cadrul altor terapii de recuperare.

Mai multe detalii despre acest tip de masaj puteţi găsiți aici

 

 

 

 

Published by Cristina Coman

Este mămica la dublu, pentru Darius şi pentru Ana, diagnosticată cu Sindrom Rasmussen. Se consideră naiv de optimistă deseori. Talentul său? De a se bucura cu adevărat de luminiţele de Crăciun, de verdele ierbii primăvara, de florile de câmp, de parfumul aerului după o ploaie de vară, de un curcubeu colorat.

Leave a Reply