Concert rock accesiblizat pentru persoanele cu dizabilități și prietenii lor

Duminică, 30 iunie, ora 15.30 în club Expirat din Bucureşti, va avea loc Help Me Be A Rockstar 3, un concert rock accesibil, adaptat și dedicat persoanelor cu dizabilități. Intrarea este gratuită.

Mulțime de oameni la concert cu două mâini ce formează o inimă în prim plan. Umbra unui bărbat și a unei femei

Help Me Be A Rockstar 3 este un eveniment muzical acustic, la care sunt așteptate persoanele cu dizabilităţi fizice, neuro-cognitive și senzoriale, împreuna cu familia sau prietenii. Pe scenă vor urca The Mono Jacks (acustic/fără tobe), Mani Gutău (URMA) și Florin Mândru (Rotilos). Întregul concert va fi interpretat live în limbaj mimico-gestual de către Lavinia Chiţu. Atât artiştii, cât şi personalul clubului Expirat şi voluntarii sunt instruiți în interacțiunea adecvată cu persoanele cu dizabilităţi.

Evenimentul este organizat de către asociația Help Me Be A Rockstar în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi, cu sprijinul Expirat. Este cel de-al doilea concert accesibilizat persoanelor cu deficiențe neuro-cognitive organizat în România într-un spațiu public, după cel de anul trecut de la Clubul Țăranului, cu trupa Trei parale.

Participarea este gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi și pentru însoțitorii acestora (max. 3) şi se face pe bază de înscriere la  www.helpmebearockstar.org. Formularul se completează de către persoana cu dizabilități ce dorește să participe la eveniment sau pentru/în numele ei, dacă aceasta nu are vârsta sau capacitatea de a o face.

O după amiază în afara casei pentru copiii, adolescenții și adulții cu nevoi speciale.

Familia persoanei cu dizabilităţi nu iese aproape niciodată din casă în formula completă, din lipsa accesibilizării. Bucureştiul nu este accesibilizat nici măcar pentru persoanele cu dizabilitate fizică, darămite pentru cele cu afecţiuni senzoriale sau neuro-cognitive. În consecinţă, noi şi copiii noştri ne petrecem viaţa în casă, cel mult în jurul locuinţei. Numărul adolescenţilor şi adulţilor cu dizabilităţi care au depresie este cumplit de mare. Ne dorim să schimbăm asta. Ne dorim să vă oferim ocazia de a ieşi în oraş, de a asculta muzică, de a bea ceva împreună cu prietenii vechi sau noi, pe care să îi cunoaşteţi cu această ocazie.

Adaptări dedicate persoanelor cu dizabilităţi fizice:

  • rampă la intrarea în club
  • bar accesibilizat (platformă ce permite vizibilitatea în condiții normale și accesul la bar)
  • transport asigurat către locaţie din partea partenerilor Accessible România cu sprijinul Sano Touring. Doritorii sunt rugați să trimită un mail la adresa irina.schvab@sanotouring.eu în care să menționeze numele, adresa și numărul de pasageri.
  • toalete adaptate (1 toaletă pentru persoane cu dizabilități – pe terasă și 3 toalete pentru copii, cu reductor: 1 pentru fete + 1 pt băieţi în club și 1 mixtă pe terasă)

Mediu prietenos persoanelor cu deficienţe senzoriale şi neuro-cognitive:

  • concert acustic
  • sonor scăzut
  • se va cânta în reprize de câte 20 de minute+ pauză, pentru confortul persoanelor cu capacitate de atenţie scăzută
  • căşti antifonice şi earplugs (dopuri pentru urechi)
  • materiale de sprijin – ghid “Fără frică”, cu fotografiile spaţiului în care se va desfăşura concertul, ale artiştilor, barmanilor, personalului de la pază, etc. Poate fi consultat aici.
  • parcare pentru cărucioare
  • parcare pentru biciclete
  • colţ de linişte cu obiecte senzoriale pentru calmare – un loc pe terasa acoperită, unde participanții se pot retrage pentru a beneficia de liniște și pentru a se calma, dacă este nevoie. Aici găsiți perne, voluntari care vă pot oferi asistență medicală sau psihologică.
  • vor fi prezenți 4 terapeuți cu 4 cățeluși din partea asociației Terapie Şi Activităţi Asistate De Animale Bucureşti,
  • spațiu pentru schimbatul scutecelor
  • reductoare pentru toaletă
  • este permis accesul cu mâncare de acasă pentru copiii până la vârsta de 4 ani sau pentru cei cu regim alimentar special. Meniul clubului se poate consulta aici.
  • indicatoare către punctele de interes

Parcarea se face “la stradă”, iar în cazul în care se găsește loc la o distanță considerată mare față de locație (ex: Parcul Carol) puteți apela la echipa de voluntari pentru a vă ghida și ajuta să ajungeți la concert (0768066831).

În organizarea acestui eveniment lucrează o echipă întreagă, formată din oameni cu experienţe în diferite arii ale dizabilităţii: Alin Halațiu (Help Me Be A Rockstar), iniţiatorul evenimentului, este stage manager “cu vechime” dar şi tatăl lui Patrick, diagnosticat cu epilepsie. Ruxandra Mateescu (Supereroi printre noi) are o experienţă de 11 ani în ceea ce priveşte dizabilitatea intelectuală şi tulburările de procesare senzorială. Alex Tache, este utilizator de scaun rulant. Împreună cu Adela Antoniu, arhitect şi mama unei fetiţe cu paralizie cerebrală, pun la bătaie cunoştinţele şi experienţa privind accesibilitatea fizică. Lavinia Chiţu, interpret mimico-gestual, provine ea însăşi dintr-o familie de persoane cu deficient de auz. Lor li se adaugă mulţi alţi oameni cu experienţă în organizarea de concerte, voluntari şi prieteni. Fiecare avem experienţe în diferite zone iar acolo unde nu ştim sau unde nu ne-am intersectat până acum, întrebam. Învăţăm unii de la alţii. Ne folosim atât experienţă proprie cât şi pe cea a partenerilor din afara ţării, organizaţii care au mult mai multă experienţă în organizarea unor astfel de evenimente. Iar unul dintre cei cu care ne sfătuim pas cu pas este profesorul Roger Ideishi, care de peste 15 ani colaborează cu instituţii din SUA în diverse proiecte de accesibilizare a evenimentelor culturale.

 

Organizatori: Asociaţia Help Me Be A Rockstar și Supereroi printre noi.

Sprijinit de: Expirat/Overground Music/Radio Guerrilla/Music Channel/Radio România Cultural/Good But Not The Best Collective/Mihnea Ene/Contemporary Establishment/Critic Eyez/Accessible România & Sano Touring/KinetoBebe/Clubul Câinilor Utilitari & terapiecuanimale.ro/Swiss Security/Fără Prejudecăți (TVR Cluj)/ Motivation Romania.

Published by Ruxandra Mateescu

Mamică la triplu pentru Petru, Ana și Olga, o fetiță cu o boală genetică rară, fără nume deocamdată. Siteul acesta reprezintă visul său despre "deminitatea impărtășită".

Leave a Reply